Går det komma nr.1 hos Google genom etisk SEO?

Går det komma nr.1 hos Google genom etisk SEO?

jan 15

Räcker white-hat SEO till för att nå plats nr.1?

En fråga som många säkert ställer sig, svaret är inte heller helt enkelt. Det beror på hur konkurrensutsatt branschen är. Men Guiden Sökmotormarknadsföring-SEO skulle säga ja, även om det inte uppnås just idag så kommer de allra flesta svart-hattarna att trilla dit i filter så småningom. De kanske hela tiden uppdaterar sina metoder, men jag har svårt att tänka mig att de tar kontakt med alla sina gamla kunder när de uppdaterar sina metoder.

Alltså, på kort sikt så kanske de som använder sig utav fula metoder når högre placering än dem som strävar och jobbar efter en korrekt placering. Men när Google kommer med sina filter, uppdaterar sina alogoritmer och deras söknät kommer på de fula metoderna, ja då försvinner de blixtsnabbt från resultaten och de som ägnar sig åt god SEO kommer få sin belöning. Det jag vill säga är att etisk SEO, god SEO, whit-hat-SEO, SEO som följer riktlinjer och sunt förnuft kommer i slutändan att vinna.

Etisk SEO

Det finns såklart undantag där sidorna t.ex. ägs av den som ägnar sig åt tveksam SEO, de kanske har sådan koll på uppdateringarna från USA att de hinner ändra metoderna innan filtren kommer till Sverige. Dessa kommer ranka högt, det klart det är svårt att konkurrera med personer som köper 1000-tals länkar eller andra metoder när man gör allt manuellt, det går inte att uppnå samma kvantitet.
Men vänder man på det så kan inte den som köper 1000-tals länkar heller konkurrera med kvaliteten som uppnås genom god SEO och manuell etisk SEO.

Vad är då god SEO och vad är ful svart SEO? Jag skulle säga att det handlar om uppsått, man vet om man fuskar till sig något. Om man tar genvägar som inte Google själv tillåter i sina riktlinjer så kategoriseras man i black-hat. Att dra en helt enkel linje är såklart svår och det finns en stor gråzon däremellan. Det har även branschen snappat upp den kallas Grey-hat SEO.

Men det finns även gråzoner inom Grey-hat SEO skulle jag vilja säga, att befinna sig utanför riktlinjer behöver inte alltid innebära att man gör fel. Googles riktlinjer är ingen lag, det är just riktlinjer och är det för att det inte går täcka upp allt. Precis som alla andra områden i världen så är SEO stort och komplext och att dra exempel blir i detta onödigt, det klart man kan ha gott uppsått, ha rent samvete och göra det manuellt och korrekt och av god anledning utan att det täcks upp av riktlinjerna.

Guiden Sökmotormarknadsföring-SEO rekommenderar att du följer dina egna instinkter, din egen moral och etik tillsammans med vetskapen från riktlinjerna som du ska läsa. Med den insikten kommer du nå långt, om inte på kort sikt så garanterat på lång sikt. Kom ihåg, en genväg kan ibland bli en senväg.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/7 (0 votes cast)

2 comments

 1. Hej! Har funderat mycket hur företag gör för att komma så högt upp bland sökresultaten.

  Jag själv bloggar mycket om min hemsida och det har hjälpt mig mycket. Tack för en bra artikel.

  MVH Tony

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/7 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)
  • HPse-seo

   Vad roligt att du gillade artikeln! SEO är ett slags nätverkande på nätet.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/7 (0 votes cast)
   VN:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 2 =